Kalendarz Wydarzeń
Kalendarz wydarzeń
Bezpłatne warsztaty kulinarne - kimchii
do: Poniedziałek, 05-12-2016
Sponsorem Jarmarku Świątecznego na Rynku w Żorach jest koreańska firma Sekonix, która od niedawna funkcjonuje w Żorach. Nasz sponsor przygotował dla mieszkańców różnorodne atrakcje:
Spotkania z Koreą - Żory 2016
2-3 grudnia (piątek, sobota)
11:00 - 16:00 Zdjęcia w Hanbok - tradycyjnym stroju koreańskim. Każdy będzie mógł założyć strój i otrzyma zdjęcie na pamiątkę.
3 grudnia (sobota)
g. 14:00 Kulinarne warsztaty robienia Kimchii - trad. koreańskiej potrawy. Zapisy do 20 osób pod nr tel. 32 434 24 36.
Główne składniki to kapusta pekińska kor. 배추 (baechu), rzodkiew japońska, czosnek, papryka chili, cebula, solone krewetki, anchois lub inne owoce morza, imbir, czarny i czerwony pieprz,, musztarda, rzeżucha oraz sól morska oraz cukier[1]. Do zalewy czasem dodawane są również: ziarna sezamu, sos sojowy, glutaminian sodu[1].
Wyróżnia się dwa rodzaje kimchi: sezonowe – przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku oraz zimowe[2]. Najpopularniejsze kimchi – baechu kimchi – składa się z kapusty chińskiej kiszonej w zalewie złożonej z kleiku ryżowego, płatków papryczek chili, imbiru, czosnku oraz dymki. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy – około 161–187[3], często o zasięgu lokalnym[4]. W Seoulu popularne są: baek kimchi (백김치), tong baechu kimchi (통배추김치), nabak kimchi (나박김치) i jang kimchi (장김치)[4].
W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw[3], takich jak kimchi jjigae (gulasz), kimchi-guk (zupa), kimchi-jeon (naleśnik) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi)[4].
/wikipedia/